Blogda Ara

KATI GIDALARA GEÇİŞ

Katı Gıdalara ne zaman geçmeliyim ?
Bebe
ğiniz eğer hazırsa ( “bebeğimin katı gıdalara hazır olduğunu nasıl anlarım” yazısına bakın) katı gıdalara 4. – 6. ay arasına herhangibir zamanda geçebilirsiniz. O zamana kadar anne sütü ya da hazır biberon maması, bebeğinizin ihtiyacı olan tüm kalori ve beslenmeyi sağlar. Yarı yaşına yaklaşana kadar sindirim sistemi katı gıdalar için tamamen hazır değildir. Bebeğinizin hazır olmasını beklemek alerjik reaksiyon risklerini önemli ölçüde azaltır ve kaşık ve kendi başına yeme arasındaki geçiş sürecini kısaltır. Amerikan Pediatri Akademisi bebeklerin en az 6 ay sadece anne sütü almalarını tavsiye ediyor - her ne kadar aileler bazı bebeklerin katı gıda yemeye daha erken hevesli ve hazır olduklarını söyleseler de.

Bebeğimin hazır olduğunu nasıl bileceğim ?
Bebe
ğiniz sadece likit beslenmeden daha ileri gidebilmeye hazır olduğunda size anlaşılır verecektir.
Ba
şı kontrol etme. Bebeğinizin başını sabit ve dik olarak tutabilmeye ihtiyacı vardır.
Ç
ıkarma refleksini kaybetme. Katı gıdaları ağzında tutup, yutabilmek için bebeğinizin dilini ağzından besinleri çıkarmak için kullanmaktan vazgeçmesi gerekir.
Destekli olarak güzel oturma. E
ğer sandalyede oturmaya hazır değilse bile bebeğinizin düzgün yutabilmesi için dik oturabiliyor olması gereklidir.
Çi
ğneme hareketleri. Bebeğinizin ağzı ve dili, sindirim sistemiyle senkronize şekilde gelişir. Katı gıdalara başlamak için yemeği ağzının arkasına götürüp, yutabilmesi gereklidir. Yutmayı etkin şekilde öğrendikçe ağzı daha az sulanacaktır. Bu zamanlarda diş çıkarıyor olabilir.
Belirgin kilo al
ımı. Birçok bebek doğum kilolarının iki katına çıktığında ( ya da 6.5 – 7 kilo civarında) ve en az 4 aylık olduklarında katı gıdalara hazırdır.
Artan i
ştah. Günde 8 – 10 anne sütü ya da biberon mamasına rağmen aç gözüküyorsa.
Sizin ne yedi
ğinizi merak etme. Bebeğiniz pilav kasenize dikkatle bakmaya ya da tabağınızda ağzınıza giden bir çatal fettucine ye uzanmaya başlayabilir.

Katı gıdalara nasıl başlamalıyım ?
En pratik yöntem gluten içermeyen ve di
ğer yiyeceklere göre daha az alerjik olan pirinç unu maması ile başlamaktır. Önce bebeğinizi emzirin ya da biberonunu verin. Daha sonra ona 1 ya da 2 çay kaşığı yarı sulu yapmak için yeterince anne sütü ya da hazır mama ile karıştırdığınız pirinç unu karışımını verin. Bebeğinizi beslerken dişetine zarar vermemek için lastik uçlu bir kaşık kullanın . Kaşığın ucuna koyacağınız az miktarda mama ile başlayın. Eğer bebeğiniz kaşıkla yemek ile yeterince ilgilenmiyorsa mamayı koklamasına ve tatmasına izin verin ya da katı birşey yeme fikrine ısınana kadar bekleyin. Bebeğinizin biberonuna katı gıdalar eklemeyin yoksa yemeğin dik otururken ve kaşıkla yenmesi gerektiğini anlayamaz.
Bebe
ğiniz ve sizin için uygun olan zamanda, bebeğinizin yorgun ve huysuz olmadığı bir zamanda günde bir defa katı besleme ile başlayın. Başlangıçta bebeğiniz çok yemeyebilir ama ona bu tecrübeye alışma zamanı verin. Bazı bebeklerin yemekleri ağızlarında tutmak ve yutmak için pratik yapmaya ihtiyacı vardır. Yeni beslenme programına alıştığı zaman günde birkaç çaykaşığı mama için hazır olacaktır. Yediği miktar arttıkça tahıl yoğunluğunu da arttırın ve başka bir besin ekleyin.

Bebeğimin doyduğunu nasıl bileceğim ?
Bebe
ğinizin iştahı bir beslenmeden diğerine değişiklik göstereceğinden kesin bir miktarı yemesi doyduğunu söylemek için güvenilir bir yol değildir. Eğer bebeğiniz sandalyesinde geri yaslanıyorsa ve başını yemekten diğer tarafa çeviriyorsa, kaşıkla oynamaya başlıyorsa ya da bir sonraki lokma için ağzını açmayı reddediyorsa, muhtemelen yeterince yemiştir. ( Bazen bebekler ağızları dolu olduğu için de ağızlarını kapalı tutarlar, ona yutmak için zaman verdiğinizden emin olun.)

Bebeğime hala anne sütü ya da biberon maması vermem gerekir mi ?
Evet, bebe
ğinizin bir yaşına gelene kadar anne sütü ya da biberon mamasına ihtiyacı vardır. İkiside kolay sindirilebilir şekilde önemli vitaminler, demir ve protein sağlarlar. Katı gıdalar ilk sene boyunca anne sütü ya da biberon mamasının sağladığı besin maddelerinin yerini tutamaz.

Diğer katı gıdalara nasıl başlamalıyım ?
Di
ğer katı gıdalara azar azar, her seferinde bir tane, her yeni gıdadan sonra en az 3 gün bekleyerek başlayın. Bu şekilde bebeğinizin bunlardan birine alerjisi olursa dikkatli olursunuz. ( Alerji belirtileri ishal, şiş karın, artan gaz ya da döküntü şeklinde olabilir) Eğer ailede alerji hikayesi varsa ya da bebeğiniz bu süreçte alerjik reaksiyon gösterirse, yeni besinler arasında 1 hafta beklemeye başlayın. Bebeğinizi değişik yemek çeşitlerine alıştırmak iyi bir fikir olsa da , her yeni gıdanın tadına ve yapısına alışması zaman alacaktır. Her bebeğin kendine özel yemek tercihleri vardır, fakat geçiş buna benzer bir şekilde olmaldır:
1. Yar
ı sulu tahıllar
2. Süzgeçten geçmi
ş ya da ezilmiş meyve ya da sebze
3.
İnce doğranmış masa yemekleri ( et ve diğer protein kaynakları içeren)
Bebe
ğiniz tahılları yemeye tamamen hakim olduğunda, tahılları verdiğiniz öğünde birkaç kaşık sebze ya da meyve de verin. Başlamak için en iyi besinler tatlı patates, balkabağı, elma püresi, muz, havuç, yulaf ezmesi, şeftali ve armuttur. Bütün besinler süzgeçten geçmiş ya da lapa gibi olmalıdır – bu aşamada bebeğiniz besinleri damağıyla ezer ve sonra yutar.
E
ğer bebeğinizi hazır bebek maması kavanozlarıyla besliyorsanız, birazını küçük bir tabağa koyup öyle yedirin. Eğer kaşığı kavanoza sokarsanız ağzından kavanoza bakteri sokmuş olduğunuzdan kalan kısmı saklayamazsınız. Aynı şekilde açıldıktan 1 – 2 gün sonra bütün kavanozları atın.
Baz
ı uzmanlar sindirimleri daha kolay olduğundan ilk olarak sarı meyve ve sebzelerle başlamayı öneriyorlar, bazıları da bebeğinizin sarı gıdaların daha tatlı olmasından dolayı tercih geliştirmemeleri için için yeşillerle başlamayı tavsiye ediyorlar. Hangi yolu seçeceğiniz size bağlı. Hangi yol olursa olsun, kendiniz sevmediğiniz için hiçbir yemeği bebeğinizin beslenme programının dışında bırakmayın. İlk zamanlarda, alerjik reaksiyon yaratabilecek ve boğulmasına sebep olabilecek yiyeceklerden uzak durun. Eğer bebeğiniz özellikle bir yemeği geri çevirirse, zorlamayın. Bir ya da birkaç hafta içinde tekrar deneyin. Tatlı patatesleri hiçbir zaman sevmeyebilir ya da birçok defa fikrini değiştirip en sonunda sevebilir.
Beslenme program
ına katıları eklediğinizde bebeğinizin dışkısının koku ve rengi değiştiğinde şaşırmayın. Eğer bebeğiniz bu zamana kadar sadece anne sütü aldıysa, çok küçük miktarlarda katı gıda yemeye başladığı anda tatlımsı kokulu dışkısına göre keskin bir koku farkedeceksiniz. Bu normaldir. Eğer dışkısı çok katı gözüküyorsa ( pirinç unu, muz ve elma püresi kabızlık yapabilir) başka sebze , meyve ve yulaf unu ya da arpa mamasına geçin.

Bebeğim günde kaç defa katı gıda yemeli ?
İ
lk başta günde sadece bir defa yarı sulu tahıl karışımı mamasını yiyecek. 8 ay civarında günde 3 defa katı gıda yemesi gerekir. Bu aşamada örnek bir beslenme programı şunlardan oluşabilir:
Anne sütü – demirle zenginle
ştirilmiş biberon maması
Demirle zenginle
ştirilmiş tahıl
Sar
ı ve yeşil sebzeler
Meyve
Az miktarlarda protein – kümes hayvanlar
ı – süzme peynir, tofu ve et gibi
Bebe
ğinize henüz vermemeniz gereken bazı besinler vardır. Bal, örnek olarak 1 yaşın altındaki bebeklerde botülizme ( , zehirlenme) yol açabilir. Ve genel olarak alerjik besinlerden – fındık ezmesi, inek sütü, kabuklu deniz hayvanı, turunçgiller ( suları da dahil) ve yumurtanın beyazı – 1 sene ya da daha fazla süre boyunca -potansiyel alerjiler hakkında ne kadar tedbirli olmak istediğinize bağlı olarak -kaçınılmalıdır.

Özel bir ekipmana ihtiyacım var mı ?
Sadece bir mama sandalyesi ve bebe
ğinizin hassas dişetlerini korumak için yumuşak uçlu kaşık. Bebeğiniz daha fazla yemeğe başladığında önlük, altı yapışkanlı tabak, yere sermek için örtüyü karışıklığı minimuma indirmek faydalı bulabilirsiniz.

Çocuğuma sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmesinde nasıl yardımcı olabilirim ?
Bebe
ğinizi gereğinden fazla beslemeyin. Doymuş olduğunun işaretleri gözlemleyin.
Çocu
ğunuza sevmediği yemekleri yedirmeye çalışmayın. Tercihlerine saygı gösterin ve yemek konusunda güç savaşlarından kaçının.
Protein, karbonhidrat ve sebzeler aras
ında denge sağlayın. Şeker, tuz ve yağı aşırıya kaçmadan kullanın.
Fast food dan mümkün oldu
ğunda uzun süre kaçının.
Çocu
ğunuzu yemekle cezalandırmayın ya da ödüllendirmeyin. Bunun yerine bol bol kucaklama, öpücük ve dikkatinizi verin.
Bebe
ğinizi TV karşısında ya da hareket halindeyken beslemektense mümkün olduğunca mama sandalyesinde besleyin.
KAYNAK: Introducing solid foods

İLGİLİ KONULAR:

EV YAPIMI BEBEK MAMALARI İÇİN TÜYO VE İPUÇLARI

0 yorum: