Blogda Ara

BEBEK UYKU EĞİTİMİ: GECE SÜTÜNDEN KESME

Bebeğim kaç yaşında gece sütünden kesmeye hazır olacak ?
Bu her bebek için oldukça değişir. Ama 4. ve 6. aylar arasında biryerde birçok bebek gece onları 5-6 saat tutacak kadar yeterli kaloriyi güniçinde alırlar. Yine de daha genç bebekler için yemeden daha uzun süreler boyunca uyumak da olağandışı değildir – ya da yaşça daha büyükler için yemek için uyanmaya devam etmek.
Aynı zamanda bebeğinizin önemli ihtiyaçları da vardır. Bebekler için anne babaları tarafından kucaklanmak ve beslenmekten daha fazla tatmin edici ve güven verici çok az şey vardır. Eğer işe döndüyseniz ve gündüz müsait değilseniz bebeğiniz size tekrar bağlanmak için gece emmesi ya da biberonu isteyebilir. Ve bebeğinizin diş çıkarırken ya da gelişim değişimi sürecinden geçerken daha sık uyandığını farkedebilirsiniz.
Tüm bu sebepler yüzünden sütten kesme sürecine kademeli olarak ve nazikçe yaklaşmak ve bebeğinizin hala genç olduğunu ve rahatlık, yakınlık ve güvenlik için – sizin tarafınızdan alacağı- çok büyük ihtiyacı olduğunu akıldan çıkarmamak gerekir.

Bebeğim hazır mı nasıl bileceğim ?
Eğer bebeğiniz en az 4 – 6 ay arasındaysa muhtemelen gece sütünden kesme adımları atmaya başlayabilirsiniz. Tabi ki bebeğiniz gece yarısı yemeye ihtiyaç duymasa da, istediği için gece uyanabilir. Geceleri birden fazla defa beslenen bebekler alışkanlık yüzünden uyandıklarından, rutinlerini değiştirmek zaman alabilir.
Sağlığınızı ve ruh halinizi korumanız önemlidir ve eğer kronik olarak uykusuz olursanız bunu sağlayamazsınız. Bu yüzden bebeğinizin gece beslenmelerine bir son vermek bir parçada bunun sizi nasıl etkilediğine bağlıdır. Eğer bebeğinizi gece emzirmekten ya da beslemekten zevk alıyorsanız bunu kesmek için bir sebep yok - eninde sonunda kendi kesecektir – Diğer taraftan eğer kendinizi hırçın ve tükenmiş hissediyorsanız ve bebeğinizde fiziksel olarak değişiklik için hazırsa belki de doğru zamandır.
Eğer bebeğinizin hazır olup olmadığından emin değilseniz, doktorunuzla konuşun.

Uzmanlar ne diyor ?
Pediatrist Richard Ferber “Çocuğunuzun uyku sorunlarını çözüm” adlı kitabında gereksiz gece beslenmelerinin uyku sorunlarına sebep olabileceğini söylüyor. Ferber’e göre bir bebek gece beslenmek için birkaç defa uyanıyorsa, ıslak bir bez ya da sindirim sorunları uyanmasına sebep olur ve sonra daha çok beslenmek ister ve kısır döngü doğar.
Diğer taraftan pediatrist William Sears, gece beslenmelerinin ebeveyn ve çocuk arasındaki bağ açısından yararlarının üzerinde duruyor. Sears aile için çok aksatıcı olmadığı sürece ebeveynleri gece sütünden kesmek için acele etmemeleri için uyarıyor. “Bebek Uykusu” kitabında Sears beraber uyuma ve anneler için gece beslenmelerini kolaylaştırıcı yatarak emzirme gibi stratejiler sunuyor.
Sonuç olarak, bütün ebeveynlik kararlarında olduğu gibi kendiniz ve aileniz için en doğru olanız yapmanız gerekir.

Bebeğinizi gece sütünden kesmek için pratik ipuçları

Sütten kesme sürecine yavaşca ve kademeli olarak yaklaşın. Bebeğinize her meme ya da her biberonda daha az süt vererek başlayın. Beslenmeler arasındaki zamanı sırtını sıvazlayarak ve uykuya geri dönmesini sağlayarak uzatın.

Bebeğinizin gün boyunca bolca yediğinden emin olun. Bebeğiniz büyüdükçe ve daha aktif oldukça gün içinde meme emmeği ya da biberon almayı kesmek istebilir ve bunu gece yapmak isteyebilir. Yeterince süt aldığından emin olmak için gün içinde dikkat dağıtıcı olmayan bir ortamda sakince meme emmek ve biberon almak içinde programlı molalar verin.

Akşamları bebeğinizi ekstradan besleyin böylece gece ortasında acıkmaz. Siz yatmadan önce son bir emzirme için onu uyandırabilirsiniz.

Bebeğiniz biberonla besleniyorsa ve en az 6 aylıksa gece biberonlarını su ile sulandırabilirsiniz. Sütün dörtte biri kadar su ekleyerek başlayın. Takip eden gecelerde kademeli olarak daha fazla su kullanın, en sonunda biberonda sadece su olsun. Bebeğiniz bir şişe su için uyanmaya daha az istekli olabilir.

Bebeğinizin gece sütlerinden kesmeyi bir geçiş sürecinde denemeyin – mesela tam işe geri dönme sürecinde ya da tatile çıkma zamanında. Eğer son zamanlarda gündüzleri müsait değilseniz beraber olduğunuzda bebeğinize ekstradan kucaklama zamanı ayırın böylece kendini size daha fazla bağlı hissedecek ve gece yarısı daha az rahatlama ihtiyacı olacaktır.

Bebeğiniz gece ağlarken partnerinizden onu rahatlatmasını isteyin. Eğer gece siz bakıyorsanız, sizin ya da sütünüzün kokusu bebeğinizi daha fazla beslenmek istemesine sebep olacaktır. Eğer beraber yatıyorsanız partnerinizin bebek ve sizin aranızda yatmasını deneyin.

Beslenmeleri teker teker kademeli olarak kaldırın. Süt için uyandığında bebeğinizi nazikçe sakinleştirip, rahatlatın ve ona beslenme zamanı değil, uyku zamanı olduğunu anlatın. Ona sabah meme emebileceğini ya da biberonunu alabileceğini ve şimdi uyku zamanı olduğunu söyleyin. Sırtını ya da karnını yavaşça sıvazlarken kararlı bir şekilde konuşun. Kelimelerinizi anlamak için çok küçük olsa bile, zamanla anlamını anlayacaktır ve varlığınız onu yatıştıracaktır. Bir çok durumda bebekler yeni sisteme adapte olmadan önce sadece bir ya da iki ağlarlar.

Eğer beslenmeleri kaldırmaya çalışıyorsanız ve bebeğiniz yatıştırılamaz şekilde ağlıyorsa, normal rutininize geri dönün ve bir ya da iki hafta sonra tekrar deneyin.

KAYNAK: Baby sleep training: Night weaning

0 yorum: