Blogda Ara

OYUNCAK REHBERİ

0-1 ay: Hayata yerleşme
Hayata yerleşme süreci oyuncak için çok az yer bırakır. Bu süreç yenidoğanın kendini tamamen yeni ortamını ve vücudunu keşfetmeye adadığı dönemdir: Herşeyden önce hoşuna gidecek ve huzurlu bir atmosferde banyo yapmalıdır.

Duyularını aşırıya kaçmadan kademeli olarak uyarabilecek oyuncaklar: Kucaklanmak ve öpücükler, kısık sesle dinleyeceği müzik parçaları ( klasik,jaz, ailelerin zevkine göre),küçük bir müzik kutusu, kokular(mendilin üstüne bir damla esans damlatarak koklatın)


2-3 ay: Duyular Açık
Bebek artık kendini daha fazla farketmeye başlar, hala duyumsal gelişim sürecindedir (artık hareket eden nesneleri gözleriyle izler): Henüz kendi başına yer değiştiremediğinden 5 duyusunu canlandırmak için bulunduğu ortamı döşemeyi düşünmek gerekir.

Oyuncaklar: Canlı renklerde mendiller, ilk hafif çıngırak (ve başka uzun ve sessiz oyuncaklar), müzik kutusu, kokular (mendilin üstüne bir damla esans damlatarak koklatın), yumuşak kumaş bebek, renkli plastik ince bilezikler.

4-5 ay: Bebek nesneleri kavramaya başlar
Görüş alanı genişlemeye başlar ve tüm farklılıkları ve renkleri farkeder. Ses çıkaran nesneleri sever. Tutma refleksi kaybolur ve bebek nesneleri eliyle kavramaya başlar.Götürebildiği herşeyi ağzına götürür ( çarşafın kenarı, ona uzattığınız minik zürafa). Tek başına karnının üstüne dönebilir. ( 5 ya da 6. aya doğru)

Oyuncaklar:Oyun halısı, dönence ( tekrar ilgisini çekmesi için üzerindeki nesneleri değiştirebilirsiniz), yatak ya da yerdeki rampa (çocuğun tepkisine göre), sesl çıngıraklar (çocuğun tepkisine göre), kauçuk oyuncaklar, bebek için özel ayna. ( kendini tanımasa da bu hareketli görüntünün arkadaşlığından hoşlanır.)

6-11 ay: Kontrol hareketi ve oturma pozisyonu
6 - 7 aya doğru: Yavaş yavaş ellerini birbirinden ayırmı öğrenir ve aynı anda birçok nesneyi tutabilir. Bir nesneyi tutup yüzüne yaklaştırabilir: Hareket ve bakma koordinasyonu. Yavaş yavaş oturma pozisyonuna hakim olmaya başlar.Görüntülerle ilgilenmeye başlar. İlk dişler çıkar.
8 - 11 aya doğru: Nesnelerle neler yapabileceğini keşfeder: onları atar ve saklar. Nesneleri baş ve işaret parmağı ile tutabilir. Yabancılardan korkar (8. ay endişesi). Çok iyi emekler ve 4 ayak üzerinde hareket eder, ayağa kalkar.
Tüm kelimeleri anlamasa da ona hikayeler okunmasından hoşlanır. Ses ve mimikleri taklit eder. Müzik dinlemekten hoşlanır. 1-2 kelimeyi anlaşılır olarak telaffuz eder (10. ay), sıralamayı dener.

Oyuncaklar: Aktivite masaları, elle hareket ettirebildiği ve beceriyi geliştiren halısının üstündeki yer oyuncakları : küpler, kaseler, plastik kovalar, sallanan oyuncaklar, üstüste konulan oyuncaklar, birbirine geçen oyuncaklar, bir eksenin üzerinde kaydırabileceği tahta ya da plastik halkalar. Kauçuk oyuncaklar, diş kaşıma halkası. Müzik kutuları. Kumaş toplar ve plastik küçük balonlar. En sevdiği peluş oyuncak (8. aya doğru), büyük küpler, şarkı CD leri, resimli karton kitaplar, ilk banyo oyuncakları:plastik hacıyatmazlar, küçük gemiler ve küçük yüzen ördekler.

12-24 ay: Keşif yaşı ( 11 - 18 ay) ve organize edilmiş aktiviteler (taklit)
"Ayakta durma"dan sonra 13. aya doğru yürümeye başlar ve tüm evi keşfeder: dolapları, çekmeceleri ve kutuları açmak. Elleri çok daha beceriklidir: artık nesneleri keşfetmek için ağzının yerini alırlar.Doldurmayı, boşaltmayı, birleştirmeyi severler. Hayaller hayatında büyük yer almaya başlar. 18. aya doğru yetişkinleri taklit etmeye başlar. Bir nesnenin diğeriyle nasıl çalıştığını bilir ve seri hareketleri birleştirebilir. Oyuncaklarını fırlatmaktan, tekrar düşmelerinden ve tekrar fırlatmaktan hoşlanırlar. Ne istediğini bilir ve parmağı ile gösterir. Gevezedir ve kendi dilinde 4 - 6 kelime telaffuz eder. 18 - 24 ay arasında kalem tutabilir ve çizebilir.

Oyuncaklar: Çekmeli ve itmeli oyuncaklar. Kamyon gibi taşıyıcılar. Sallanan oyuncaklar (kendi başına binebildiğinde). Taklit edebilmek için gereken tüm oyuncaklar: Cep telefonu, araba.. Küçük müzik aletleri: marakas,org vs. Tüm kaplar (kovalar, kutular). Tüm inşa oyunları. Aktivite masaları. Oyuncak bebekler ve yüzen oyuncaklar. Birkaç plastik kaşık, biberon, küçük kahve fincanları (henüz yemek için erken). Eğitici bir oyuncak bebek (düğmeli, bağcıklı). Müsvedde kağıtları ve pastel boyalar. 18 aydan sonra küçük kitap ve dergiler.

25 -36 ay: Kendini doğrulama ve çıraklık dönemi senesi
Kelime haznesi müthiş zenginleşir ( olumsuz ve soru cümleri kurmayı bilir) ve en sevdiği kelime "hayır" dır. Sık sık karşı gelir, bu kendine ait kişiliğini geliştirmesi için gereken bir süreçtir. Temiz olmayı öğrenir. Tek başına giyinmeyi öğrenir. Taklit etmeyi tamamen öğrenmiştir: artık tüm hareketleri baştan sona taklit eder. Hayal gücü çok kuvvetlidir ve hayli oyunlar oynayabilir. Konsantre olabilir, bir proje yaratıp, gerçekleştirebilir. Elleri çok daha beceriklidir: resim çizer, boyar, makasla keser ve kitapların sayfalarını teker teker çevirebilir.

Oyuncaklar: İnşa oyunları (legolar). İpe geçirilen boncuklar. Yapbozlar. Kılık değiştirme, şapkalar, kolyeler. Oyuncak bebek ve aksesuarları. Oyun çadırları. Oyuncak çiftlik evi, itfaye, tamirci ve hayvanat bahçesi. Günlük hayatın aktivitelerini gerçekleştirecek oyuncaklar: çocuk arabası,elektrikli süpürge gibi. Arabalar,kamyonlar ve trenler. Peluş oyuncaklar. Tebeşir ve siyah tahta. Kısa hikayeli kitaplar. Moda ya da oyuncak katalogu. Şarkı ve tekerleme kasetleri ve dinlemek için teyp. Elle yapılan faaliyetler için gereçler: Keçeli kalem, pastel boya, resim kağıdı, boya, yuvarlak uçlu makas ve oyun hamurları. İlk CD ler.
KAYNAK: Magic Maman

0 yorum: