Blogda Ara

SOĞUKALGINLIKLARI

Neden bebeğim bu kadar çok üşütüyor ?
Bebeklerin çok sık üşütmelerinin sebebi bağışıklık sistemlerinin gelişmemiş olmasının onları hastalıklara karşı savunmasız bırakmasıdır. Aynı zamanda bebeğiniz her seferinde, soğukalgınlığına sebep olan 200 den fazla virüsten sadece birine bağışıklık geliştirebilir. Hayatınız boyunca tüm soğukalgınlıklarınızı düşünün. Bebeğinizin tüm soğukalgınlığı virüslerine bağışıklık kazanması için hepsine hatta daha fazlasına yakalanması gerekir. Bebeğiniz büyüdükçe herşeyi daha fazla keşfetmek, dokunmak (ve yalamak) ister ve böylece elleriyle soğukalgınlığı virüsü kapması kolaylaşır. Sonrasında ise tek yapması gereken parmaklarını ağzına ya da burnuna sokması ya da gözlerini ovmasıdır; böylece virüs içeri yerleşme şansına erişir. Bebeğiniz sonbahar ve kış aylarında daha sık hastalanabilir, soğuk hava ve kapalı mekan ısıtmaları burun içi zarını kurutur ve soğukalgınlığı virüsünün yerleşmesini kolaylaştırır. Aynı zamanda bebeğiniz soğuk havalarda, virüslerin bir kişiden diğerine daha kolay bulaştığı kapalı mekanlarda tıkılıp kalır. Çocukların çoğu bir senede ortalama 6 - 10 defa soğukalgınlığı geçirir. Anaokulu yada okula giden çocukların olduğu ailelerde bu sayı yılda 12 ye ulaşabilir. (Yetişkinlerde ortalama yıllık sayı ise 2 - 4 dür.)
Bebeğimin soğukalgınlığına yakalandığını, grip ya da başka hastalık hatta alerji olmadığını nasıl anlayabilirim?
Bu biraz zor olabilir. Bebeğiniz üşüttüyse, burnu bir hafta içinde yoğunlaşıp, gri ya da sarı veya yeşile dönen, şeffaf sümükle akabilir. Öksürük ya da düşük ateş olabilir.Bebeğinizin ateşi varsa, onu ateşi düştüğü zamanlarda gözlemleyin. Eğer her zamanki gibi oynayıp, yemek yiyorsa, ( ya da hemen hemen herzamanki gibi - biraz daha az yiyebilir) o zaman muhtemelen üşütmüştür. Eğer ateşi düştüğünde bile hasta gibi davranıyorsa o zaman soğukalgınlığından daga ciddi birşey olabilir. Aynı zamanda grip ya da başka hastalıklar aniden başlar ve genellikle ishal ya da kusma ile beraber görülür. Diğer taraftan, tıkanıklık ya da öksürük ateşten önce kendini gösterdiyse muhtemelen çocuğunuz soğukalgınlığına yakalanmıştır. Kaşıntılı, sulu gözler ve burun; birkaç hafta ya da ay süren hapşırık nöbetleri ve cilt kaşıntıları gibi alerjinin ayırıcı özellikleridir. Aynı zamanda bebeğinizin burun akıntısı, soğukalgınlığı geçiren çocuklarda görüldüğü gibi yoğunlaşarak yeşil ya da sarı dönmektense, şeffaf kalacaktır. Alerjiler çocuğunuzun ateşinin çıkmasına sebep olmaz ve ilkbahar,yaz ve sonbahar başında ortaya çıkma eğilimindedir.

Bebeğimin soğukalgınlığını nasıl tedavi etmeliyim?
Hiçbir ilaç virüsün daha çabuk geçmesine yaramaz ama bebeğinizin daha iyi hissetmesine yardımcı olabilir, çok sıvı aldığından ve dinlendiğinden emin olarak enfeksiyonun daha kötüye gitmemesine yardımcı olabilirsiniz. Bu, 4 aydan küçük bebekler için anne sütü ya da hazır mama demek. 4 aylık olduğunda bebeğiniz az miktarda su da içebilir, 6 aylık olduğunda da meyve suları içmeye başlayabilir. 4 yaşına gelene kadar birçok çocuk sümkürmeyi tam olarak başaramadığı için, bebeğinizin burun tıkanıklığını yatıştırmak için şu ipuçlarını deneyebilirsiniz.
Bebeğinizin başını geriye yatırarak, sümüğün yumuşaması için, burnuna tuzlu su damlatın. Birkaç dakika sonra sıvı ve sümüğü burun aspiratörü ile çekin. Eğer bebeğiniz burnu tıkanık olduğu için emmekte zorlanıyorsa bu taktiği beslenmeden 15 dakika evvel deneyin. Böylece aynı anda hem nefes alıp, hem de emebilecektir. Bebeğinizin burnunun dış kenarlarına tahrişi önlemek için vazelin sürün ( Doktorunuz onay vermedikçe bebeğinize burun damlası kullanmayın. Geçici olarak işe yarasalar da, sürekli kullanımda ters etki yaratıp tıkanıklığın daha kötüye girmesine sebep olabilir.)
Bebeğinizin odasındaki havayı nemlendirmek için nemlendirici kullanın.Ya da bebeğinizi banyoya götürün, sıcak suyu açın, kapıyı kapatın ve buharda 15 dakika kadar oturun. Ilık bir banyo da aynı işi görür.
Bebeğinizin yatağının baş kısmını altına birkaç havlu yerleştirerek yükseltin. Hafif bir eğimde uyumak postnazal akıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir ama aşırıya kaçmayın. Eğer bebeğiniz hareketli bir uykucuysa, ayaklarını başından yüksek seviyeye getirecek şekilde uykusunda dönerek yükseltmenin amacını yokedebilir. Desteklemek için asla yastık kullanmayın, bebeğiniz boğulabilir.) Ve bebeğinizin yatağının ayaklarının altına asla birşey koymayın, dengesini bozabilir.) Bebeğinizin araba koltuğunda yarı oturur pozisyonda uyumasına bile izin verebilirsiniz.

Bebeğime reçetesiz satılan soğukalgınlığı ilacı vermem uygun olur mu?
Hayır. Ocak 2008 de, FDA bu ilaçların ciddi ve hayati tehlike yaratabileceklerinden bebeklere ve 2 yaşın altındaki çocuklara verilmemesini önerdi. Ve 2008 ekiminden itibaren FDA'nın baskısıyla ilaç üreticileri ürünlerine 4 yaşın altındaki çocuklara verilmemelidir etiketini eklediler.
Eğer bebeğiniz ateşli ise doktorunuza bebek parasetomolü ya da ibuprofen vermeyi danışın. Aspirin bebğinizi nadiren görülen fakat potansiyel olarak ölümcül olabilecek Reye Sendromuna daha duyarlı yapacağından bebeğinize asla aspirin vermeyin.

Hangi doğal ya da alternatif tedaviler çocuğumun soğukalgınlığı semptomplarını giderebilir ?
Prof. Kathi Kemper (halk sağlığı bilimleri ve aile hekimliği ve pediatrist - Wake Forest University School of Medicine ) buhar makinasına birkaç damla mentol, okaliptüs ya da çam ağacı yağı eklemenin ya da banyonun bebeğinizin daha az tıkanık hissetmesine yardımcı olabileceğini söylüyor. Eğer bebeğiniz 6 aydan büyükse hafif ve ılık bir papatya çayı da yatıştırıcı olabilir.
Uyarı: Asla Ma Huang çin otu ya da efedra - efedrine olarak bilinen bitkisel dekonjestanı kullanmayın. Etkisi büyük ölçüde değişebilir ve FDA, yüksek kan basıncı, düzensiz kalp atışı, felç, kalp krizi ve inmeyi içeren yan etkilerini buna bağlamaktadır.Bebeğinize klasik ya da değil herhangi bir ilaç vermeden önce her zaman doktorunuza danışın.

Ne zaman doktor çağırmalıyım?
Eğer bebeğiniz 3 aydan küçükse, özellikle rektal ölçümde 38 dereceden yüksek ateş ya da öksürük varsa, doktoru hastalığın ilk belirtisinde aramalısınız.
Eğer 3 ila 6 ay arasındaysa doktorunuz ateş 38.3 olduğunda, 6 aydan büyükse 39.4 olduğunda aramanızı isteyebilir. Bebeğinizin yaşı kaç olursa olsun aşağıdaki belirtilerden herhangi birini farkederseniz doktorunuzu hemen arayın:
Bebeğiniz 5 - 7 gün sonra iyileşmek yerine kötüleşirse ya da soğukalgınlığı semptomları 14 günden fazla sürerse,
Öksürüğü kötüleşirse ve hırıltılı ya da zorlukla nefes alıp veriyorsa. Bu belirtiler zatürre ya da RSV (bronşiyolit) - diğerlerine göre sık rastlanan fakat 1 yaşın altındaki bebeklerde ciddi solunum yolu hastalığı- işareti olabilir,
Beslenme sırasında emerken ağlıyorsa ya da kulağını çekip, kaşıyorsa. Kulak enfeksiyonun belirtisi olabilir.

Bebeğimin geçireceği soğukalgınlığı sayısını azaltabilmek için yapabileceğim birşey var mı?
Hepsini önleyemezsiniz fakat bebeğinizin maruz kalmasını minimize edip,savunmasını arttırabilirsiniz. İlk olarak aile fertlerinin ve arkadaşlarınızın bebeğinizi kucaklarına almadan önce ellerini yıkadıklarından emin olun. ( bu özellikle, hastalıklara karşo 1-2 aylık bebeklere göre daha az savunmasız olan yenidoğanlar için önemlidir.) Bebeğinizi hasta çocuk ya da yetişkinlerden uzak tutun. Bulaşıcı olmayınca kadar ziyaretlerini ertelemelerini isterseniz anlayışlı olacaklardır. Yuvaya giden bebeklerin daha fazla çocuk dolayısıyla daha fazla mikroba maruz kalmalarından dolayı evde bakılan çocuklara göre daha fazla soğukalgınlığı yaşadıklarını unutmayın. Yuvadaki bakıcınızın ellerini yıkamak konusunda özenli olduğundan emin olun. Ve özellikle bez değiştirdikten sonra ve yemek hazırlamadan önce kendinizin de ellerinizi yıkadığınızdan emin olun. Bebeğinizi sussuz bırakmayın. Bu 4 aydan küçük bebekler için anne sütü ya da hazır mama rutinlerine devam ettiklerinden emin olmanız anlamınıza geliyor.Bu aydan sonra bebeğinize biraz su da verebilirsiniz ve 6 aydan sonra meyve suyuna başlayabilirsiniz. Bebeğiniz sussuz kalmazsa günde en az 5 - 6 bez ıslatacaktır. Sigara dumanına maruz kalması da bebeğinize üst solunum yolları problemleri konusunda yüksek risk yaratacaktır, sigara içenlerden ve birilerinin sigara içtiği yerlerden bebeğinizi uzak tutun. Sigara içenlerle yaşayan çocuklar daha fazla soğukalgınlığı yaşar ve hastalıkları sigara dumanına maruz kalmayan çocuklara nazaran daha uzun sürer. Son olarak, emzirebildiğiniz sürece emzirin. (Amerikan Pediatri Akademisi anne sütünün faydalarını görmek için 1 sene boyunca emzirmeyi öneriyor.) Enfeksiyona karşı kesin bir koruma olmasa da, çalışmalar anne sütü alan bebeklerin, anne sütünde bulunan antikorların bir çok mikroba karşı korumasından dolayı, hazır mama alan bebeklere göre daha az hastalandıklarını göstermektedir.
KAYNAK: Colds

0 yorum: