Blogda Ara

YEMEK SEÇEN ÇOCUKLARLA BAŞETME (5-8 YAŞ)

Çocuğum neden bu kadar seçici ?
Okul yaşına geldiklerinde çocukların büyük çoğunluğunun yeni şeyler deneme korkusu ve özgürlüklerini devamlı ilan etme ihtiyacı bitmiş olur. Arasıra da olsa hala tek bir yemeye takılması – çocuğunuzun yeni şeylere burun kıvırııp, her öğünde aynı şeyleri yemeye ısrar etmesi - tehlike işareti değildir. Bu yaş grubunun, her zamanki uyku zamanı rutini ya da çapraz kesilmiş fıstık ezmeli sandviçi de olsa hala tanıdık şeylerden hoşlandığını unutmayın. Çocuğunuz “hayır!” ı kendini göstermek için söylemese de, hala hayatını, yediği yemekler de dahil olmak üzere biraz kontrol altında tutmaktan hoşlanır. Çocuğunuz büyük ihtimalle yeme alışkanlıklarına çok dikkat edilmesinden hoşlanmadığından yaklaşımınızı ılımlı tutun. Ne yaparsanız yapın, çocuğunuza yemesi için baskı yapmayın ya da rüşvet teklif etmeyin çünkü sadece karşı koyma ile karşılaşırsınız.

Yemek seçen bir çocuğa yeni yiyecekler tanıtmanın ipuçları
Çocuğunuzun vücudunun gelişmesi ve sağlıklı olması için ne kadar besine ihtiyacı olduğunu konusunda doğuştan sezgisi vardır, ve ne yiyeceğine karar vermek çocuğunuza kararına bağlıdır. Yapabileceğiniz en iyi şey yemek saatlerinin herkes için zevkli olabilir olması için olumlu ve rahat bir ortamda çok çeşitli sağlıklı yiyecekler hazırlamanızdır. İşte yemek seçen bir çocukla başetmek için spesifik ipuçları:

Her yemekte çocuğunuza birden çok çeşit sağlıklı besinler verin. İlkokul çağındaki çocuğunuz yeni şeyler denemekten mutlu olabilir ya da yeni yiyeceği denemek için çok defa teklif gerekebilir. Bu yüzden sabırlı olun. Yeni bir yiyeceği sunduğunuzda, diğer şeylerle beraber yemek masasına koyun ve bunu büyük bir mesele haline getirmeyin. Direk çocuğun tabağına koymayın ve yeni yiyeceği kendi seçmesine izin verin. Sizin yediğinizi birkaç defa gördükten sonra, hemen o da iştahla yiyebilir ya da zamanla alışabilir.
İlkokul çağındaki çocuğunuza yemek zamanında çok fazla seçenek vermeyin. Hudson eğer “akşam yemeği zamanı, ne yemek istersin?” derseniz çocuğunuzun büyük olasılıkla bildiği birşeyi seçeceğini ve yemek seçen gibi görüneceğini söylüyor. Oysa eğer “işte akşam yemeği” derseniz, ona önerdiğiniz yemekler arasından seçmek zorunda kalacaktır. Tabi tamamen yabancı yiyeceklerle bir öğün önermek istemezsiniz çünkü açıkca çocuğunuz bunları yemeyecektir. Bunun yerine, hep içinde en az bir tane çocuğunuzun sevdiğini bildiğiniz bir besin olan yemek teklif edin.
Yeni yemekleri sunarken, büyük miktarlarda önermeyin. Eğer mucize eseri çocuğunuz yeni bir yemek denemek istiyorsa, bütün tabağına koymadan önce, tadımlık olarak verin. Ve yeni yemekleri aç olduğu zaman sunmayı deneyin – akşamüstü acıktığında mango dilimleri gibi.
Bazı çocukların damak zevkinin diğerlerine göre daha hassas olduğunu ve basit bir şekilde bazı yiyeceklerin kıvamını, rengini ya da tadından hoşlanmadıklarını anlayın. Bu yüzden bir çocuk daha önce hiç denemediği bir yiyeceği sevmediğini iddia edebilir. Aynı şekilde, bazı çocuklar bir yemeği hasta oldukları zamanı hatırlattığı için ya da başka olumsuz bir çağrışım yaptığı için kabul etmeyebilir. Eğer ilkokul çağındaki çocuğunuz belirli bir yemeğin kendisini hasta edeceğinden şikayet ediyorsa, bir süreliğine bu yiyeceği vermeyi kesin. Her zaman biraz daha büyüdüğünde tekrar deneyebilirsiniz.
Eğer okula öğlen yemeği paketleyip gönderiyorsanız, içinde ne olması konusunda çocuğunuza biraz seçenek verin ama zaman zaman da içine eğlenceli bir süpriz koyun. Heyecan verici bir öğlen yemeği daha çok yenilebilirdir.
Ne zaman mümkün olursa, alışveriş ve yemek hazırlama da dahil olmak üzere ilkokul çağındaki çocuğunuzu yemek konusundaki karar ve hazırlıklara dahil edin. (hatta arka bahçede kendi ürünlerinizi yetiştirmeye yardımcı olabilirse daha da iyi) Kendi seçtiği ya da yapılmasına yardım ettiği birşeyi büyük ihtimalle yiyecektir. ( bu, en çok, akşam yemeği için ne istediğini sormak yerine, sizin önceden zaten ayırmış olduğunuz yiyeceklerden çocuğunuzun seçmesine izin vermeniz durumunda işe yarar.) Beraber eğlenceli, sağlıklı ziyafetler yapın. Yogurt ve meyveli banana split ya da içeceği gibi.
Çocuğunuzun hoşuna giden yemeklerin besin değerini arttırma yollarını arayın. Örnek olarak, kızarmış peynirinin üstüne biraz ton ya da jambon koyun ya da spagetti sosuna tofu ekleyin.
İlkokul çağındaki çocuğunuza - ders vermeden - iyi beslenmeyi öğretin. Buzdolabına bir besin çizelgesi asın ve hergün karşıladığı gereksinimleri boyamasını sağlayın ve tarafsız bir biçimde yulaf ezmesinin bugün okulda daha iyi koşmasına ve atlamasına yardımcı olacağından bahsedin.
Birçok çocuğun evden uzak olduklarında daha az yemek seçtiklerini aklınızdan çıkarmayın. Çocuğunuzun dünyası genişledikçe ve okula gitmeye başladığında, damak zevki de aynı şekilde gelişecektir.
Kahvaltı konusunda bir ekleme: Araştırmalar kahvaltı eden çocukların akademik ve sosyal olarak okulda daha başarılı olduklarını gösteriyor. Bu yüzden, sabahları çocuğunuzun kapıdan çıkmadan önce yiyeceği sağlıklı besinler bulmak için biraz çaba harcamaya değer. – reçelli ve fıstık ezmeli sandviç ve bir bardak süt ya da eğer çocuğunuzun tercihi ediyorsa yağda yumurta.

Çocuğuma nasıl daha çeşitli yemekler yedirebilirim ?
Bir çocuktan çok çeşit yemeği benimsemesini beklemek gerçekci olmaz. Uzun vadede – evde ve dışarda sizin her çeşit sağlıklı yemeği sunmanız ve sevmeniz örneği – çocuğunuza iyi yemek yemeği öğretmenin en iyi yollarından biridir. Ama şimdilik çocuğunuzun sadece bir kaç şeyi yeme kararı kendi seçimidir ve ilk günden itibaren yemek konusunda kendi kararlarını vermeyi öğrenmesine izin vermek önemlidir.
Berkeley, University of California’dan dietisyen Nancy Hudson bir çocuğun ne yediğinin kendi kontrolü altında olmasına ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Çünkü bir çocuğu sevmediği bir yemeye zorlamak ya da üstesinden gelemeyeceği bir miktara zorlamak daha sonrasında probleme sebep olabilir. Hiçbir zaman kendi başlarına yemek kararı almalarına izin verilmeyen çocuklar (ne zaman doyduklarına karar vermek gibi) yeme bozuklukları geliştirme ya da ilerde obez olma konusunda büyük risktir. Dahası stratejiniz genellikle her zaman geri tepecektir çünkü çocuğunuzu yeni yiyecekler denemeye zorlamak onu sadece daha inatçı ve ilerde yeni şeyler denemeye daha az açık yapacaktır.
Eğer ilkokul çağındaki çocuğunuz devamlı olarak günlerce peynirli makarnadan birşey yemiyorsa, endişelenmeyin. Çocuğunuzun yediklerinin kaydını tutmaya başlayın, büyük olasılıkla bütün ana besin gruplarına ulaştığını ve bir hafta süresinde gerekli besinleri aldığını keşfedeceksiniz. American Dietetic Association’ da yapılan çalışmalar çocukların – ailelerin yemek seçtiğini düşündükleri çocuklar bile – genellikle beslenme gereksinimlerini karşılayan geniş bir besin yelpazesinden tükettiklerini gösteriyor. Eğer gerçekten çocuğunuzun iyi yemediğini düşünüyorsanız doktorunuza günlük bir vitamin vermenin mantıklı olup olmadığını danışın.

Çocuğum büyümüyorsa gerçekten yeterli besin alıp almadığını nasıl anlayabilirim ?
Eğer çocuğunuz yeterince hızlı büyümüyor gibi görünüyorsa panik olmayın. Çocuklar her zaman sabit bir hızda büyümezler ve çocuğunuzun hiç büyümediği gibi gözüken zamanlar olacaktır. Eğer çocuğunuzun kilo alımı konusunda endişeleriniz varsa doktorunuza danışın ama endişelerinizi çocuğunuza iletmeyin. Yemek zamanında sürekli olarak etrafında geziniyorsanız ya da dil döküyorsanız, ikna ediyorsanız ve kalorileri sayıyorsanız, muhtemelen yemeğe karşı daha da karşı koyacaktır.
KAYNAK: How to handle a picky eater

0 yorum: