Blogda Ara

YEMEK SEÇEN ÇOCUKLARLA BAŞETME (2-5 YAŞ)

Çocuğum neden bu kadar seçici ?

Katı gıdalar yemek çocuğunuz için hala yeni bir deneyimdir. Yeni besinlerin değişik kıvamlarına, renklerine ve tadlarına alışmak için zamana ihtiyacı olabilir. Küçük çocuklar devamlılık ve aşinalık istedikleri için (yatma zamanı rutinlerinden öğleden sonra atıştırmalarına kadar) bir çok çocuk, siz bir çok defa teklif etmedikçe yeni yemekleri denemeyecektir.

Öyle olmasına rağmen, çok fazla sabit alışkanlıkları olmadan ve özgürlüğünü yeni yiyecekleri reddederek ilan etmeye başlamadan önce ( muhtemelen ikinci yaşgününe yaklaşırken) çocuğunuza yeni şeyleri denemeyi öğretmeniz için harika bir zamandır. Sık sık çeşitli sağlıklı yiyecekler teklif edin böylece hazır olduğunda iştahla yeme şansı olacaktır – eğer öğlen yemeğinde olmasa akşamüstü yemeği olarak olabilir.

Yemek seçen bir çocuğa yeni yiyecekler tanıtmanın ipuçları

Çocuğunuzun vücudunun gelişmesi ve sağlıklı olması için ne kadar besine ihtiyacı olduğunu konusunda doğuştan sezgisi vardır, ve ne yiyeceğine karar vermek çocuğunuza kararına bağlıdır. Yapabileceğiniz en iyi şey yemek saatlerinin herkes için zevkli olabilir olması için olumlu ve rahat bir ortamda çok çeşitli sağlıklı yiyecekler hazırlamanızdır. İşte yemek seçen bir çocukla başetmek için spesifik ipuçları:

Her yemekte çocuğunuza bir çok çeşit sağlıklı besinler verin. Yeni bir besin verdiğinizde , bunu büyük bir mesele haline getirmeden sadece mama sandalyesinin tepsisine koyun. Seçtiğiniz besinin yaşına uygun olduğundan emin olun.

Her seferinde bir yeni yiyeceği küçük miktarlarda sunun. Yabancı besinle tam bir öğün sunmak yerine klasik ya da en sevdiği yiyeceği yeni besinle beraber verin. Her zaman, içinde en az bir tane çocuğunuzun sevdiği besin olan yemek teklif edin. Yeni yiyeceği çocuğunuz aç olduğunda zamanlamaya çalışın - akşamüstü birşeyler yemek istediğinde mango dilimleri vermek gibi.

Çocuk porsiyonları kullanın. 1 yaşında bir çocuk için ekmek miktarı sadece çeyrek dilim, pirinç, patates ya da makarna için sadece 2 yemek kaşıpı kadardır – yetişkin porsiyonlarından çok daha küçük.

Bazı çocukların damak zevkinin diğerlerine göre daha hassas olduğunu ve basit bir şekilde bazı yiyeceklerin kıvamını, rengini ya da tadından hoşlanmadıklarını anlayın. Bu yüzden bir çocuk daha önce hiç denemediği bir yiyeceği sevmediğini iddia edebilir. Aynı şekilde, bazı çocuklar bir yemeği hasta oldukları zamanı hatırlattığı için ya da başka olumsuz bir çağrışım yaptığı için kabul etmeyebilir.

Çocuğunuzun hoşuna giden yemeklerin besin değerini arttırma yollarını arayın. Örnek olarak, makarnasına buğday tohumu ya da ton balığı ekleyin, en sevdiği kahvaltı gevreğine meyve parçaları koyun.

Çocuğunuzun daha fazla yemesi için gayret ederken, şekerli yiyecekler verme dürtüsüne karşı koyun. Yemekle ilgili duyularını geliştirmeye çalışıyorsunuz, tatlıya düşkünlüğünü değil !

Sofradayken dikkat dağılmasını en aza indirin. Eğer kardeşi yakın çevrede koşuyorsa ya da yan odadan bir çizgi flim çağrısı varsa çocuğunuz sunulan yemeğe olan ilgisini korumakta sorun yaşayabilir. Yemek zamanlarının rahat ve sessiz olmasına çalışın.

Çocuğuma nasıl daha çeşitli yemekler yedirebilirim ?

Bir çocuktan çok çeşit yemeği benimsemesini beklemek gerçekci olmaz. Uzun vadede – evde ve dışarda sizin her çeşit sağlıklı yemeği sunmanız ve sevmeniz örneği – çocuğunuza iyi yemek yemeği öğretmenin en iyi yollarından biridir. Ama şimdilik çocuğunuzun sadece bir kaç şeyi yeme kararı kendi seçimidir ve ilk günden itibaren yemek konusunda kendi kararlarını vermeyi öğrenmesine izin vermek önemlidir.

Berkeley, University of California’dan dietisyen Nancy Hudson bir çocuğun ne yediğinin kendi kontrolü altında olmasına ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Çünkü bir çocuğu sevmediği bir yemeye zorlamak ya da üstesinden gelemeyeceği bir miktara zorlamak daha sonrasında probleme sebep olabilir. Hiçbir zaman kendi başlarına yemek kararı almalarına izin verilmeyen çocuklar ( ne zaman doyduklarına karar vermek gibi) yeme bozuklukları geliştirme ya da ilerde obez olma konusunda büyük risktir. Dahası stratejiniz genellikle her zaman geri tepecektir çünkü çocuğunuzu yeni yiyecekler denemeye zorlamak onu sadece daha inatçı ve ilerde yeni şeyler denemeye daha az açık yapacaktır.

Çocuğunuz devamlı olarak günlerce peynir ve krakerden başka birşey yemiyorsa, endişelenmeyin. Çocuğunuzun yediklerinin kaydını tutmaya başlayın, büyük olasılıkla bütün ana besin gruplarına ulaştığını ve bir hafta süresinde gerekli besinleri aldığını keşfedeceksiniz. American Dietetic Association’ da yapılan çalışmalar çocukların – ailelerin yemek seçtiğini düşündükleri çocuklar bile – genellikle beslenme gereksinimlerini karşılayan geniş bir besin yelpazesinden tükettiklerini gösteriyor. Eğer gerçekten çocuğunuzun iyi yemediğini düşünüyorsanız doktorunuza günlük bir vitamin vermenin mantıklı olup olmadığını danışın.

Çocuğum büyümüyorsa gerçekten yeterli besin alıp almadığını nasıl anlayabilirim ?

Eğer çocuğunuz yeterince hızlı büyümüyor gibi görünüyorsa panik olmayın. Çocuklar her zaman sabit bir hızda büyümezler ve çocuğunuzun hiç büyümediği gibi gözüken zamanlar olacaktır. Çocuğunuz ilk bir yılında büyüdüğü hızla büyümeyecektir. Eğer çocuğunuzun kilo alımı konusunda endişeleriniz varsa doktorunuza danışın ama endişelerinizi çocuğunuza iletmeyin. Yemek zamanında sürekli olarak etrafında geziniyorsanız ya da dil döküyorsanız, ikna ediyorsanız ve kalorileri sayıyorsanız, muhtemelen yemeğe karşı daha da karşı koyacaktır.

KAYNAK: How to handle a picky eater

0 yorum: