Blogda Ara

ÇOCUĞUM BİZİM YEDİĞİMİZ ŞEYLERDEN YEMEDİĞİNDE NE YAPMALIYIM ?

Uzman Cevapları

Bridget Swinney, Beslenme uzmanı

Çocuğunuzla beraber masada yemek yemek, ikiniz içinde öğretici bir tecrübe olabilir. Masada anne ve babadan öğreniler bir çok beceri sosyaldir ve beslenmeyle çok az ilgisi vardır. Ama bazıları – meyve ve sebzeden hoşlanma ve yeni yiyeceklerden zevk almak – yeme alışkanlıklarını şimdi ve gelecekte etkileyecektir. Yine de, sizin görevinizin (zaman zaman sinir bozucu olabilir) yemeği sunmak, çocuğunuzun görevinin de onu yemek olduğunu – ya da yememek – unutmayın. Zevkli bir akşam yemeği ve (sebzeler de dahil olmak üzere) çocuğunuzu sizin yemeğinizden paylaşmaya teşvik edecek bir akşam yemeği ortamı hazırlamak için birkaç fikir:

Pozitif bir yemek ortamı yaratın. Hafif müzik harika olur ama hard rock ya da televizyondan kurtulunç Yemek sohbetini de keyifli tutun.
Çocuğunuzu, sizin ne yediğinizi ve neden hoşlandığınızı görebilmesi yanınıza oturtun. İyi bir örnek oluşturmayı unutmayın – çocukların çok iyi hafızaları vardır. Biraz daha çocuğa uygun hale getirmek için bir kaç ekleme ya da değişiklik yaparak, çocuğunuza kendi yediğinizin aynısından verin. Örnek olarak, köfteli spagetti yiyorsanız, onunkini kesin ve dağıtmasından endişelenmeyin. Sarmısaklı ekmek yerine ona çocuklara uygun olacak tost ekmeği dilimlerinden verin. Salata yerine ona birkaç ufak buharda pişmiş brokoli “ağacı” verebilirsiniz. Tatlı olarak, doğranmış meyve ya da tarçınlı elma püresinden hoşlanabilir. Çocuğunuz yaptığınız herşeyi reddediyorsa bile çabuk hazırlanan yemekler yapmayın. Kendi yemeklerinizin değişik çeşitlerini onun en sevdiği yemeklerle beraber önermeye devam edin. Ekmek ve meyve iyi birer destektir. Biraz daha ilgisini çekmek için, yapacağınız yemek hakkında onun da biraz karar vermesine, hatta yemekğin hazırlanmasına yardım etmesine izin verin.
Çocukların yemek davranışları dakikalar içinde bozulur, bu yüzden en baştan bazı limitler koyun. Çocuğunuzun yemeği bitirdikten sonra masadan kalkmasına izin verin ya da daha da iyisi, tabağını kaldırmasını ama puzzle ya da başka sessiz bir oyunla ilgilenerek masada kalmasını sağlayın. Masada kalmayı oldukça eğlenceli bulabilir. Ancak oyun zamanını yemekten sonra olarak sınırlayın. Yaşı büyüdükçe, oyuncakları olmadan masada daha uzun süre kalabilmelidir. Çocuğunuza bir lokma alıp koşarak gitmesi daha sonra yeni bir lokma için tekrar geri gelmesine izin vermiş olabilirsiniz. Ya da televizyonun önünde yedirmeyi denemiş de olabilirsiniz. Bu iki teknik de yemeği midesine gönderecek ama çocuğunuzun sosyal becerileri ve sofra davranışları konusunda hiç bir işe yaramayacaktır. Lokmalar arasında koşmasına izin vererek, boğulması tehlikesini de göze alırsınız. Kendinden geçmiş video seyrederken yedirirseniz, ona ne yediğinin farkında olmamanın önemli birşey olmadığını öğretmiş olursunuz. “Bilinçli yemek” sadece yemeğin gerçek zevki için önemli değildir aynı zamanda ilerki hayatında kilo korumak için de önemlidir.

KAYNAK: What do I do when my toddler won't eat the same things we do ?

0 yorum: