Blogda Ara

YENİDOĞAN TEMEL BİLGİLER

Bebeğimin göbekbağına nasıl bakmalıyım ?

Bebeğinizin göbekbağı kesildikten sonra, düşüne kadar temizlenmesi ve bakımı yapılması gereken küçük bir parça kalacaktır. Genellikle 1 ya da 2 haftaya kadar düşer.

Göbek temiz ve kuru tutulduğu sürece iyileşme çabuk gerçekleşir. Göbek ve çevresini alkole batırılmış bir pamukla nazikçe silerek temizleyebilirsiniz. Bunu her alt değişimde yapın ve bezin göbeğe sürtünme ve tahriş etmesini önlemek için bezinin üst kısmını biraz katladığınızdan emin olun. Bunun için bezin üst kısmında c şekilde kesik olan özel yenidoğan bezlerinden de alabilirsiniz.

Bu bölgede biraz akıntı veya kurumuş kan görürseniz endişelenmeyin. Sürekli bir kızarıklık ya da akıntıda kötü bir koku olmadığı sürece bu gayet normaldir. Böyle bir durumda bir enfeksiyon olmadığından emin olmak için doktorunuzdan randevu alınız.

Göbek bağının çok ıslanmaması için düşüne kadar sünger banyoları yaptırabilirsiniz. Düştükten sonrav düzenli küvet banyolarına başlayabilirsiniz.

KAYNAK: How Do I Care for My Baby's Umbilical Cord?

Bebek Bezi Nasıl Değiştirilir ?

Nasıl bebek bezi değiştirilir bilgileri eğer kendi kendinize "bu şeritler arkada olmalı, değil mi ? " sorduysanız tam sizin için. Bu bilgiler sadece atılabilir bebek bezi kullanan ya da kullanmayı düşünen ebeveynler içindir.

Zorluk Derecesi: Kolay
Gereken Zaman : Belirsiz

Nasıl Yapılır:

1- Bez değiştirmek için ihtiyacınız olan herşeyi yanınızda olduğundan emin olun.
2- Bebeğinizi alt değiştireceğiniz yüzeye sırtüstü yatırın. Eğer alt değiştirme masası kullanıyorsanız, güvenlik kemerlerini bağlamanız önerilir.
3- Bezin yapışkan şeritlerini açın. Ayakbileklerinden nazikçe kavrayıp kaldırarak, bebeğinizin poposunu bezin üzerinden kaldırın. Eğer o sırada çok bağırsak hareketi varsa bezin üst yukarı kısmını aşağı kısma doğru nazikçe silmek için kullanabilirsiniz. Eğer bir kız bebeğin altını değiştiriyorsanız enfeksiyonu önlemek için herzaman önden arkaya doğru sildiğinizden emin olun.
4- Bezi bebeğin altından çekin ve ulaşamayacağı bir yere koyun.
5- Eğer bebeğiniz yenidoğan ise bebeğin altını, ılık su ve pamuk ya da ıslak bebek mendilleri ile temizleyebilirsiniz. Bebek 2 aylık olana kadar özellikle alkollü bebek mendilleri isilik ve tahrişe sebep olabilir.
6- Kullandığınız ıslak mendili, kirli bezin üstüne koyun.
7- Bebeğinizin altına, şeritlerin bebğin poposunun altındaki bölüme gelecek şekilde yerleştiğinden emin olarak temiz bir bez koyun. Birçok bebek bezinde, bezin önünü gösteren renli işaret ya da şekiller bulunmakta.
8- Bezi bağlamadan önce doktorunuzun pişik için önerdiği merhem ya da kremi uygulayın. Bezi bebeğin altına yerleştirdikten sonra kremi sürmek, zaman zaman temizlenmesi zor olan kremin alt değiştirdiğiniz yüzeye bulaşmasını engelleyecektir.
9 - Bezin üst kısmını bebeğin göbeğine doğru çekerek ve şeritleri açıp yapıştıracağınız alana doğru çekerek yeni bezi kapatın. Eğer özel olarak yenidoğan bezi kullanmıyorsanız, göbekbağının tahriş olmasını engellemek için bezin üst kısmını aşağı doğru kıvırdığınızdan emin olun.
10- Yapışkan şeritleri çevresine sararak kirli bezi kaldırın eğer isterseniz bir torbanın içine de koyabilirsiniz.
11- Ellerinizi ve alt değiştirdiğiniz yüzeyi yıkayın. Özellikle çocuğunuz hastaysa, tekrar bulaşmasını önlemek için bu çok önemlidir.

İpuçları:
1-İyileşmekte olan bir sünnet için bakım yapıyorsanız doktorunuzun talimatlarını izleyin.
2- Bezi çok sıkı bağlamamaya dikkat edin. Sızıntıları önlemek isteyeceksiniz ama çok sıkı bir bez bebeğinizin midesine baskı yapacağından kusmaya sebep olacaktır. Bu özellikle beslenmelerden sonra geçerlidir.
3- Eğer bebeğinizde birkaç boyunca geçmeyen bir pişik olursa veya acı çeker gibi gözüküyorsa ve cildinde kızarıklık ve yara görünümü varsa hemen doktorunuzla görüşün.
4- Eğer alt değiştirme masası kullanıyorsanız herzaman emniyet kemerlerini bağladığınızdan emin olun. Kemerler bağlıyken bile hiçbir zaman çocuğunuzu yüksek bir yerdeyken yalnız bırakmayın.
5- Bazı ebeveynler alt değiştirme masası kullanmaktan hoşlanmazlar. Buna alternatif olarak yerde alt değiştirme yastıklarından kullanabilirsiniz. Bunlar kolaylıkla yatak ya da kanapelerin altına saklanabilirler ve alt değiştirme malzemeleriniz içinde yakınınızda dekoratif bir sepet tutabilirsiniz.

İhtiyacınız olanlar
Bebek bezi
Pamuk topları ya da ıslak bebek mendilleri - bezleri
Pişik için krem ya da merhem
İsteğe bağlı olarak bebek losyonu
Eğer ıslak mendil kullanmıyorsanız ılık su
KAYNAK: How To How to Change a Diaper ?

İLGİLİ KONULAR:
BEZ DEĞİŞTİRME SAVAŞINI DURDURUN
BEBEĞİNİZİN GÖBEK BAKIMI

0 yorum: