Blogda Ara

DÖNÜM NOKTALARI - YÜRÜME

13 ay, bebeklerin birçoğu için ilk tek başlarına adımlarını atmak için dönüm noktasıdır. Fakat birçok dönüm noktasında olduğu gibi normal olarak adlandırılan geniş bir çeşitlilik vardır. Bebeğiniz 11 aylıkken yürüyebilir , diğer bir bebek 15. -16. ayına hatta 17. ayına kadar bekleyebilir. İlk başlarda dengesini tekrar kazanmak için bir sandalyeye tutunmadan sadece 1-2 yan adım atabilir. Bir ayağı diğerinin önüne atmak ve ardarda birkaç adım atmak birkaç ay daha bekleyebilir.
AAP bu yeni becerisinin pratiğini yaparken iki elini birden tutarak kendine güven kazanmasına yardımcı olmanızı tavsiye ediyor. Sonrasında daha sabit olabildiğinde sadece tek elinden tutmayı ve bir iki parmağınızdan yakalayarak tutmasını deneyebilirsiniz. İlk başlarda penguen gibi paytak paytak yürüyebilir: bacaklar ayrık, ayaklar dışa dönük ve kollar havada. 18 ay civarında dengesini bulunca daha normal yürüyecektir.
Evin içinde pratik yaparken (yeni başlayanlar için en güvenli yer) ona bir iyilik yapın ve bebek ayakkabıları ve çoraplarından kurtarın. "The Wonder Years: Helping Your Baby and Young Child Successfully Negotiate the Major Developmental Milestones." kitabın yazarı Tanya Remer Altman kitabında "çıplak ayakla yürümek ona daha fazla denge sağlayacaktır çünkü ayağı yürüdüğü yüzeyle daha yakın kontakta olacak ve ayağının pozisyonunu daha rahat ayarlamasına izin verecektir" diyor. Bebeğiniz 18 aylık olduğunda hiç yürümüyorsa pediatristinize fiziksel ya da gelişimsel sebepleri konuşmak için danışabilirsiniz.
KAYNAK: Walking

İLGİLİ KONULAR:

DÖNÜM NOKTASI - DİŞ ÇIKARMA
DÖNÜM NOKTASI - OTURMA
DÖNÜM NOKTASI - YÜZME

0 yorum: