Blogda Ara

HAMİLELİK SIRASINDA BESLENME - KALSİYUM

Kalsiyuma ihtiyacınız olduğunu biliyorsunuz - ama neden ? İşte kalsiyumun hamilelik beslenmesi sırasındaki rolüne bir bakış.
Hamileler için kalsiyum
Kalsiyumun ana görevlerinden biri kemik ve dişlerin büyümesini, gelişimini ve sağlığını hedeflemektir. Anne adayı olarak hem kendi diş ve kemik gereksinimlerinizi karşılamanız, hem de bebeğiniz için kemik formasyonu ve gelişimi sağlamanız gerekir.
Obstetrics & Gynecology dergisinin ekim 1999 sayısındaki bir çalışma, kalsiyumu düşük beslenme programı olan hamile kadınların hamileliğin ikinci ve üçüncü trimestrlerinde günde ortalama 1300 mg kalsiyum takviyesi ile bebeğin kemiklerinin mineral içeriğini %15 kadar artırabildiğini söylüyor. Ancak yeterli kalsiyum alan kadınlarda kalsiyum takviyesi, çok düşük ihtimalle, bebeğin kemiklerinin nasıl mineralleştiği konusunda önemli bir gelişmeyle sonuçlanacaktır.
Birçok hamile kadının beslenme programlarına kalsiyum açısından zengin besinler eklemesi gereklidir. Süt, yoğurt, dondurulmuş yoğurt, donduma, buzlu süt ve peynir kalsiyumu yüksek besinlerdir. Yağsız ve düşük yağlı ürünler yüksek yağlı benzerlerine göre eşit miktarda kalsiyum içerirler. Yeşil yapraklı sebzeler, tofu ve konserve somon (kılçıklarıyla) iyi birer kalsiyum kaynağıdır. Kalsiyumla zenginleştirilmiş besinler - bazı portakal suları ve kahvaltılık gevrekler gibi - özellikle süt ürünleri tüketmeyen kadınlar için önemli miktarda kalsiyum sağlar. Hamilelik boyunca günde en az 4 porsiyon kalsiyumu yüksek besinler ya da çeyrek litre süt tüketmelisiniz.
Beslenme uzmanı Martha Belury, PhD, RD; günlük yemek planınıza kalsiyumu yüksek besinler kattığınızdan emin olmaya ek olarak, kalsiyumu yüksek yağsız süt tozunun, fırında pişirdiklerinize, içeceklere ve çorbalara kalsiyum ihtiyacını karşılamak için eklenebileceğine işaret ediyor. Meyve suları, soya sütü ve ekmek ürünleri de dahil olmak üzere pazardaki birçok ürün kalsiyum takviyesi içeriyor.
Hamile kadınlar daha fazla süt ürünleri tüketmelerine rağmen genellikle sadece besin kaynaklarıyla kalsiyum ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar. NAS/IOM günde sadece 1 öğün kalsiyumu yüksek besin tüketen hamile kadınlara kalsiyum takviyesi öneriyor. Doktorunuza hamilelikte kullandığınız vitaminin yeterince kalsiyum içerip içermediğini ve kalsiyum takviyesine ihtiyacınız olup olmadığını sorun. Ve bir ipuçu: Kalsiyum takviyesi yemeklerle beraber alındığında en etkili olur.
KAYNAK: Nutrition during pregnancy - Calcium

0 yorum: