Blogda Ara

ÇOCUĞUNUZUN DAHA FAZLA AKTİVİTEYE Mİ İHTİYACI VAR ?

Ne kadar aktiviteye ihtiyaç var ?
Çocuğunuzun haftanın her günü en az 60 dakika fiziksel aktiviteye ihtiyacı vardır. Fakat çocuklar büyüdükçe ve kendi zamanları için artan talepleriyle dolu dolu bir saat aktivite, meydan okuma haline gelebilir. Bazı çocuklar TV seyretmek ve bilgisayar zamanı gibi hareketsiz uğraşların cazibesine kapılabilirler. Çok fazla ders çalışmak ve okumak dahi, çok önemli olsalar bile sonuç olarak çok az aktivite demektir.

Çocuklar büyürken:
Spor söz konusu olduğunda çocuklar genellikle ikileme düşerler. Atletik yapılı çocuklar spora ayırdıkları zamanı ve sporla olan bağlantılarını arttırabilirler, bu da fiziksel zindelikleri için çok faydalıdır. Ayrıca tesadüfen olan sporcu olan çcouklar büyürken, spora olan ilgilerini kaybedip, takım ve liglerinden ayrılabilirler. Bunun yerine alternatif aktiviteler bulana kadar da ihtiyaçları olan egzersizi yapmamış olurlar.

Çocukların neden aktiviteye ihtiyaçları var ?
Okul yaşındaki tüm çocuklar için aktif olmak sağlıklı olmanın önemli bir parçasıdır. Kaslarını ve kemiklerini güçlendirir ve vücutlarının normal çocuk işlerini - sırtçantasını aldırmak ya da koşma yarısı yapmak gibi - yapabilmesini sağlar. Aynı zamanda kilolarını da kontrol eder ve obeziteye bağlı hastalıkların riskini azaltır. Peki o zaman özellikle doğuştan sporcu olmayan çocuklarınızı aktif olmaları için nasıl motive edeceksiniz ?

Beklentiler:
Çocukların zihinsel olarak ne kadarının üstesinden gelebilecekleri konusunda da mantıklı beklentiler önemlidir. Genç çocuklar yarış baskısı için genel olarak hazır değildir ve karmaşık stratejileri kavrayamazlar. Temel öğeleri vurgulayan, cesaret aşılayan ve becerilerini arttırırken çocukları övecek takımlar, ligler ve sınıflar araştırın. Doğru olarak yapıldığında takım sporları ve grup aktiviteleri çocuklara takım işi ve sportmenlik konusunda çok şey öğretebilir.

Spora meraklı değil:
Çocuğunuz geleneksel spor takımlarıyla ilgilenmese de zinde olabilir. Önemli olan çocuğunuz için isteklerinizi dikkate almadan çocuğunuzun hoşuna gidecek olan aktiviteler bulmaktır. Tekerli patenden bisiklete, tenise ve hatta yüzmeye kadar bir çok seçenek vardır. Çocuklar bir aktiviteyi eğlenceli bulduklarında yaparlar, o aktivitede daha iyi olurlar, başarılı hissederler ve daha da çok yapmak isterler. Aynı şekilde eğer onları hoşlanmadıkları aktivitelere zorlarsanız, katılmak istemeyecek ve hayal kırıklığına uğraşmış hissedeceklerdir.

Bu bir öğrenme sürecidir:
Beyzbol da olsa buz hokeyi de olsa, eğer çocuğunuz bir aktiviteden hoşlanmıyor ve ciddi bir çaba harcadıktan sonra hayal kırıklığına uğruyorsa o zaman aktiviteyi değiştirmenin zamanı gelmiştir. Başarı ya başarısızlığı dikkate almadan çocuğun bu aktiviteyle kazandığı deneyim onun için yararlıdır. Çocuğun sevmediği şeyleri farketmesine yardımcı olmak kadar, sevdiği şeyleri farketmesine yardımcı olmak da faydalıdır.

Yaşa özel aktiviteler
6 - 8 yaş arası için aktiviteler:
Bu yaşa geldiğinde çocuğunuzu birçok değişik oyun ve sporu gösterin. Çocuk için eğlenceli olduklarından emin olun. Ev ve okul aktiviteleri arasında bir denge olmalıdır. Bu yaş döneminde çocuklar sıçramak, atmak, tekmelemek ve yakalamak gibi temek fiziksel becerilere hakim olurlar. Birçok 11 yaşında çocuğun yapıldiği gibi tüm bu becerileri birleştirmek için bir kaç yıl daha zamana ihtiyacı vardır. ( örnek olarak, beyzbol topunu kapmak, saha kenarına doğru koşmak ve topu atmak gibi - hepsi akıcı tek bir harekette) Bu yüzden eğer çocuğunuz bir spor takımındaysa öğretmenlerin ve kendinizin gerçekçi beklentileriniz olduğundan emin olun.

9 - 12 yaş arası için aktiviteler:
Daha büyük yaşta olan bu okul çocukları temel becerilere tamamen hakimdir ve daha koordine olmanın faydalarından yararlanmaya başlayabilirler. Bu şu anlama gelir, basketboldan hoşlanan bir çocuk artık topu yönsüz şekilde atmak yerine serbest atışlarını tamamlamaya çalışmaktadır. Bu yaştaki çocuklar aynı zamanda kuralları da daha iyi anlayabilirler. Spor takımında olan bu yaştaki çocukların aileleri, çocuklarıyla başarısızlık ve kaybetmeyi konuşabilir ve çocuklarına rekabet çok artsa bile sporun hala eğlenceli birşey olması gerektiğini hatırlatabilirler.

Gençler için aktiviteler:
Bağımsız ve değişiklikten hoşlanan gençler için kardiovasküler egzersizler çok uygundur. Koşu, paten, bisiklet, yüzme, tenis, basketbol, dans, kick boks, tae bo, futbol, kürek çekme, kayak, ip atlama, hentbol, squash gibi seçenekler olabilir.

KAYNAK: Does Your Child Need More Activity?

0 yorum: