Blogda Ara

EMZİRİRKEN NE YEMELİ NE YEMEMELİ ?

Hamileliğinizi yediğiniz herşeyi bebeğinizin gelişimine yardımcı ya da zararlı olabilir mi diye düşünerek geçirdiniz. 9 aylık boyunca böyle süzmekten sonra bebeğiniz sağlıklı şekilde ve bağırarak dünyaya geldi. Artık kendinizi düşünebilirsiniz. “Nihayet çok istediğim şeyleri yiyebilirim” Çukulata ya da bira , salsa ya da çilek, ağzınız ne için sulanıyor olursa olsun, emzirirken yasak olan yiyecekler olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Öğrenmek için okumaya devam edin.

Sizin için iyi olanlar
WebMD’ye ( Medical and Wellness information service) uygun olarak doktorlar annelere günde fazladan 500 kalori almalarını tavsiye ediyorlardı. Ama şimdi uzmanlar yediklerinizin miktarından çok, kalitesinin önemli olduğunu söylüyorlar. Amerikan Pediatri Akademisi emziren annelere komplex karbonatları – bazıları emzirirken yenilecek en faydalı yiyecekler- günlük besin alımlarına eklemelerini öneriyor. Bunlar:
• Brokoli, karnabahar, balkabağı ve hatta dolmalık biber ya da fasulye
• Portakal, kavun, elma, dut, şeftali ve erik gibi meyveler
• Esmer pirinç ve tam buğdan unu ya da çavdar ekmeği gibi tam tahıllar
Protein ve yağlar da oldukça önemli ve bitkisel yağlar, tereyağ ya da mayonezle alınabilir. Bu eklemeler her emzirmede tatmin edici ve ekstra yağlı süt üretmenize yardımcı olacak.
Ve ne zaman süt desek aklımıza kalsiyum gelir. Fakat süt üretmek için süt içmeniz gerekmez. Günlük önerilen 5 porsiyonu yoğurt, peynir ve hatta süt ürünü olmayan somon, susam tohumu ya da tofu yiyerek alabilirsiniz.
Bebek için çok iyi olmayanlar
Şimdi ne yiyeceğinizi biliyorsunuz ama hala ne yerseniz bebeğiniz için de uygun olur konusunu düşünmeniz gerekiyor. Sizin için önerilenlerin hepsi emen ufaklığınız için iyi olmayacaktır. Aslında ufaklığınız size ihtiyacı olan şeylerden yeterince almazsa bunu bildirecektir – kirli bezlerin sayısı azalacaktır. Ve eğer kendisine uygun olmayan şeylerden çok fazla yerse huzursuzluk ve gaz saltanat sürmeye başlayacaktır.

Bebeğiniz rahatsızlık sinyalleri mi gösteriyor ? Günlük menünüzü gözden geçirin. Genelde suçlu besinler şunları içerir:
• Çukulata, kahve, gazlı içecek ve çay gibi kafein içeren ürünler (bu besinlerden çok almanız durumunda uykunuza nasıl zarar vereceklerini düşünün)
• Baharatlı yiyecekler, sarmısak ya da tarçın
• Soya, yumurta, buğday ve kabuklu yemişler
• Turunçgil meyveler ve suları
• Baze sebzeler: Yetişkinlerin sindirim sisteminin de itiraz ettiği bazı besinler bebekleri de aynı şekilde etkiyebilir: Kabak, brokoli, mısır ve salatalık.
Alkol konusunda zaman zaman bira ya da şarap bebeğinizin rahatını bozmayacaktır. Fakat alkolün sütünüze geçmemesi için bir tek kadehle sınırlandırmalısınız.
Eğer beslenmenizde birşeylerin eksik olduğunu düşünüyorsanız kendi ayarladığınız otlar ve ilavelerle dikkatli olun – goldenseal kökü ekstresi, St. John’s Wort, krizantem otu, hatta nane ve maydonoz bile süt üretiminizi kısabilir. Bazı yiyecekleri yememekle besin dengesizliği oluştuğunu düşünebilirsiniz ama beslenme programınıza değişik eklemeler yapmadan önce her zaman doktorunuza danışın.

Sonuç
Hamilelik öncesi günlerinizde beslenme programınıza çok fazla karbonhidrat ve yağ sokma cesaretini göstermiş olabilirsiniz. Tüm bunlar bebeğiniz için de iyi olabilir ama ya sizin kalçalarınız ? İster inanın ister inanmayın ama kompleks karbonhidratların istila ettiği bir diyet aslında size hamilelik sonrası kilolarınızdan sıyrılmanızda yardımcı olacak. Sonuç olarak, hamilelik sonrası beslenme programonız meyve, sebze, yağ, protein ve az şeker ve mümkün olduğunda işlenmiş ürünler arasında bir denge olmalıdır.
Geçmişte diyetlerle uğraşmış olsanız da olmasanız da , bir rejim yaratın ve ona uymaya yemin edin – hem kendi iyi beslenmeniz hem de bebeğinizin düzgün gelişimi ve rahatlığı için.
Elizabeth Weiss McGolerick
KAYNAK: Food for mom: The do's and don'ts while breastfeeding

İLGİLİ KONULAR:

EMZİRMENİN FAYDALARI
EMZİRME VE ALKOL TÜKETİMİ
EMZİRMEYİ DURDURAN 10 SEBEP

0 yorum: