Blogda Ara

YENİDOĞAN BEBEKLER VE UYKU

Bebeğinizin doğumu için tebrikler. Bu hayatınızın muhteşem bir zamanı. İlk ya da beşinci çcouğunuz da olsa bu zamanın toparlanma, alışma, bazen karışıklık ve hüsran ama en güzeli aşık olma zamanı olduğunu göreceksiniz.

4 aydan küçük bebeklerin daha büyük bebeklere göre çok daha değişik uyku ihtiyaçları vardır. Bu yazı sizin yeni doğan bebeğinizin gelişen uyku modellerini anlamanıza ve bebek ve uyku konusunda mantıklı beklentiler geliştirmenize yardımcı olacaktır.

Oku, Öğren ve Kötü Tavsiyeden Kaçın
Doğru olgularınız ve ebeveyn planınız olduğunda, iyi niyetli fakat karşıt veya yanlış tavsiyelere güvenle cevap verebileceksiniz. İlk adımınız akıllı olmak! Ne yaptığınızı ve neden yaptığınızı bilin. Kitap ve dergileri okuyun, sınıflara ya da destek gruplarına yazılın - hepsi yardımcı olacaktır.

Muhakkak herkesin bebeğinizin uyku sorunlarıyla nasıl başetmeniz gerektiği hakkında bir fikri vardır. Yeni bir ebeveyn için en büyük tehlike bu yanlış tavsiyenin (ne kadar iyi niyetli olursa olsun) en iyi bölümünü bile ebeveynlik becerileriniz ve uzantısı olarak da sonuçların farkında olamazsak bebeklerimizin gelişimi üzerinde gerçekten olumsuz etkileri olacaktır. Siz ne kadar çok bilgi sahibi olursanız o kadar az başkaları yüzünden ebeveynlik kararlarınız hakkında şüphe duyarsınız.

Yenidoğan Uykusunun Biyolojisi
Bebeğiniz hayatının ilk aylarında yorulduğu zaman uyur, bu kadar basittir. Yenidoğana uyumak istemediği zaman uyumaya zorlamak için çok az şey yapabilirsiniz veya tam tersi derin uyurken uyandırmak için de çok az şey yapabilirsiniz.

Yenidoğanlar hakkında anlaşılması gereken çok önemli bir nokta yenidoğanları çok çok ufacık mideleri olduğudur. Yeni bebekler çok çabuk büyür, beslenme düzenleri sıvıdır ve çabuk sindirilir. Biberon mamaları çabuk sindirilir ve anne sütü daha da çabuk sindirilir. Küçük bebeğinizi önceden kararlaştırılmış yatak saatinde yatırmak ve kendisinden sabaha kadar bir ses duymamak harika olurdu ama içimizdeki en saf olanlar bile bunun küçücük bir bebek için gerçekçi bir hedef olmadığını bilir. Yenidoğanların her 2-3 saatte bir beslenmeye ihtiyaçları vardır ve bazen daha da sık.

Bu ilk aylarda bebeğinizin sadece gündüz değil gece beslenmelerini de etkileyecek muazzam büyüme hamleleri olacaktır ve bazen 2 - 4 saatlik düzenler, 1-2 saatlik düzenlere kayacaktır.

Gece boyunca uyumak
Büyük olasılıkla bebeklerin 2 ile 4 ay arasında tüm gece boyunca uyumaya başlamaları gerektiğini duymuşsunuzdur. Anlamanız gereken yeni bir bebek için kesintisiz 5 saat uyku tam bir gecedir.
Bir çok bu yaştaki bebek geceyarısından sabah 5 e kadar kesintisiz uyuyabilir (her zaman da uyumazlar) bu da tüm gece uyumadan çıkardığınız anlamdan oldukça uzak olabilir.
Üstelik tüm gece uyumanın tıbbi anlamı 5 saatlik uyku iken birçoğumuz bunu kendimiz için tüm gece uykusu olarak düşünmeyiz. Aynı zamanda bu tüm gece uyuyanların bazıları bir anda daha sık uyanmaya başlayabilirler ve genellikle bebeğiniz 1 yaşına hatta 2 yaşına kadar ancak yetişkin, tüm gece süren ve her gece süren uyku düzeni kuracaktır.

Memede ya da biberonda uyumak
Yenidoğanlar için meme emerken, biberon ya da emzik emerken uyuyakalmak çok doğaldır. Bebek bu şekilde uyuduğu zaman emmek ve uyumak arasında bir ilişki kurmayı öğrenir ve zaman içinde başka şekilde uyuyamaz. Birçok uyku eksperinin bu duruma olumsuz uyku çağrıştırması diye bahsettiklerini duydum. Ben tamamen karşıt görüşteyim ve dolayısıyla bebeğimde. Bu büyük olasılıkla bir bebeğin sahip olabileceği en olumlu, hoş uyku çağrışımı. Ancak uykuya dalamayan veya uyuyamayan daha büyük bebeklerle mücadele eden ebeveynlerin büyük bir yüzdesi bu doğal ve güçlü emme-uyuma çağrışımıyla savaşmaktadır.
Bu yüzden bebeğinizin kendi başına, sizin yardımınız olmadan uyuyabilmesini istiyorsanız, bebeğinizin tamamen uyumasına yetecek kadar değil de uykulu hale gelene kadar emmesine izin vermeniz gereklidir.
Yapabildiğiniz zaman memeyi, biberonu ya da emziği ağzından çekin ve onun uykuya dalmasını ağzında birşey olmadan tamamlamasına izin verin. Böyle yaptığınız zaman bebeğiniz meme ucunu tekrar kazanmak için direnebilir, tutturabilir ve yaygara koparabilir. Meme, biberon ya da emziği ona geri vermekte hiçbir sakınca yoktur ve birkaç dakika sonra tekrar deneyebilirsiniz. Bunu yeteri sıklıkta yaparsanız nihayet emmeden uyumayı öğrenecektir.

Gece beslenmeleri için uyanma
Birçok pediatrist anne ve babalara yenidoğanların 3 ya da 4 saatten fazla aç kalmalarına izin vermemelerini öneriyor ve bebeklerin büyük bir bölümü bundan çok daha sık uyanıyor (az sayıda daha uzun uyuyan bebeklerde olabilir) Ne olursa olsun bebeğiniz gece uyanacaktır. Önemli nokta ne zaman gece beslemesi için yatağından alacağınız ve ne zaman kendi başına tekrar uykusuna dönmeye bırakacağınızdır.

Bu içgüdü ve sezilerinize odaklanacağınız bir zamandır. Bebeğinizin işaretlerini öğrenmek için çok fazla denemeniz gereken zamandır. Bilmeniz gereken kritik derecede önemli bir ipucu vardır. Bebekler homurtudan inlemeye düpedüz ağlamaya kadar birçok uyuma sesi çıkarırlar; ve bu sesler her zaman uyanışın habercisi değildir. Benim uyuma sesleri olarak adlandırdığım bu sesler sırasında bebeğiniz yarı hatta tamamen uykudadır. İlk bebeğim Angela yenidoğmuştu. Ağlamaları beni birçok defa uyandırıyordu ve beşikten sallanan sandalyeye götürene kadar kollarımda uyuyakalırdı. Uyku sesleri çıkarıyordu. Bebeğimin her ağlamasına cevap verme istediğim yüzünden aslında ona daha sık uyanmasını öğretmiştim !

Bebeğinizi dikkatlice dinlemeniz ve izlemeniz gerekir. Bu uyku seslerini uyanme ve açlık seslerinden ayırtetmeyi öğrenin. Eğer uyanık ve açsa onu mümkün olduğunca çabuk besleyin. Eğer acıktığı anda ona cevap verirseniz büyük ihtimalle uykuya daha çabuk dönecektir. Eğer ağlamasının artmasına izin verirseniz kendini tamamen uyandıracak ve uykuya daha zor ve uzun süre içinde geri dönecektir. Sizin bu sırada tamamen uyanmış olacağınızdan bahsetmiyorum bile !!


Bebeğinizin gündüzü geceden ayırmasına yardım edin
Yenidoğan bebekler günde 16 ile 18 saat arası uyurlar ve bu uyku süresi 6 - 7 uyku sürecine bölünür. Bebeğinize gündüz ve gece uykusunu ayırtetmekte yardım edebilirsiniz ve bu onun geceleri daha uzun peryotlarla uyumasına yardımcı olur.

Bebeğinizin gündüz uykularını aydınlık ve günlük sesleri duyabileceği bir yerde uyutarak başlayın, mesela evin ana bölgesine kurulmuş bir sepet ya da beşiğin içinde. Gece uykularını karanlık ve sessiz yapın. Bebeğinizin gündüz ve gece uykularını ayırması için gece banyoları yaptırabilirsiniz ve uyku pijamalarını giydirerek ikisinin arasındaki farkı gösterebilirsiniz.

Yorgunluk işaretlerini izleyin
İyi bir uykuya teşvik etmek için bebeğin uyku sinyallerini tanımak ve kendini yorgun hissettiği anda yatırmak iyi bir yoldur. Bir bebek kendini uykuya yatıramaz ya da kendi uyku işaretlerini anlayamaz. Vücudu uyku isteyen bir bebek uyanık kalmaya teşvik edilirse tipik bir mutsuz bebek olur. Zaman içinde bu huyu uykusuzluğu geliştirir ve daha sonrasında da bebeğin gelişen uyku gelişimini karıştırır. Sessizleşme, insan ve oyuncaklara karşı ilgisini kaybetme ve huysuzlanma gibi bebeğinizin uyku sinyallerini okumayı öğrenin ve fırsat varken onu yatağına koyun.

Kendinizi rahatlatın
Şimdiye kadar gece boyunca bebeğinin ihtiyaçları için kalkmayı sevdiğini söyleyen bir ebeveyn duymadım. Bebeklerimizi çok sevsek de geceler boyunca tekrar tekrar uyanmak zordur. Bebeğinizin sizi uyandıracağı bir gerçek olduğundan kendinizi mümkün olduğunca rahatların. İlk adım gece uyanmaları hakkında rahatlamayı öğrenmektir. Uyanmak zorunda olmak konusunda strese girmek veya hüsrana uğramak hiçbirşeyi değiştirmeyecek. Durum günden güne düzelecek ve siz anlamadan yenidoğanın bebeğiniz artık o kadar da bebek olmayacak - yürüyecek ve konuşacak ve gün boyunca herşeyi gözlemleyip gece boyunca huzur içinde uyuyacak.
KAYNAK: Newborn Babies and Sleep

İLGİLİ KONULAR

HANGİ POZİSYONDA UYUMALI ?
BEBEK UYKU EĞİTİMİ: GECE SÜTÜNDEN KESME

0 yorum: