Blogda Ara

TUVALET EĞİTİMİ EL KİTABI

0 - 12 AY TUVALET EĞİTİMİ

Bebek tuvalet eğitimine genel bakış
Hamile olsanız da veya bebeğinize erken tuvalet eğitimi vermeye çalışıyor olsanız da, eğer bu yazıyı okuyorsanız büyük ihtimalle bebek bezlerine pek meraklı değilsiniz. ( kim gerçekten meraklı ki ?)
Bebek tuvalet eğitimi, elimination communication (bebeği gözlemleyip, anlayarak iletişim kurmak) ya da doğal bebek hijyeni, nasıl adlandırırsanız adlandırın - bezsizlik akımı, çöplüklerin daha fazla bezle dolmasını engellemekle ilgilenen ve üç ya da daha fazla sene boyunca bez yüklenmek yerine alternatifler arayan aileler arasında giderek artan popüler bir seçim haline geldi.
Kar amacı olmayan, dünya çapında bir organizasyon olan Diaper Free Baby e göre bezsiz method, eski bir çocuk bakımı tekniğinin modern adaptasyonu ve bu günlerde gelişen ülkelerde tuvalet eğitimi için tercih edilen metot. Metot, bebeğin tuvalet eğitimi programına alışmasına yardımcı olmak için zamanlamayı, sözlü ve sözlü olmayan sinyalleri ve önseziyi kullanıyor.
Eğer atılan bebek bezlerinden kurtulmak isteyen çevreci bir ebeveynseniz okumaya devam edin ve eğitimi öğrenin.
Bebeğime tuvalet eğitimi vermeden önce ne bilmeye ihtiyacım var?
Infant Potty Training kitabının yazarı Laurie Boucke'a göre bütün bebekler doğdukları andan itibaren tuvalet ihtiyaçlarının farkındadır. Bebekler için tuvalet eğitimi metodları kısaca, bez kullanmaya alışmadan önce, bebeklere kademeli olarak bu içgüdüyü sürdürmelerine yardımcı olur.
Siz ve bebeğiniz bebek tuvalet eğitimi için hazırmısını? Dikkate alınması gereken bazı faktörler:
Bebek tuvalet eğitimi için ideal bir aday sağlıklı ve normal zamanında doğmuş bebektir. Başlamak için ideal zaman doğumdan 6. aya kadar olan süredir.
İlk olarak, en az bir ebeveyn ya da bebeğe bakan kişinin günde en az bir ya da iki defa bebek tuvalet eğitimi metodlarını öğretmeye istekli olması gerekir.
En az bir ebeveyn bebeği gözlemleme ve dinlemeye ve hiçbir zorlama ya da cezalandırma olmadan bebeğin rızasıyla gelişimine yardımcı olmaya istekli olmalıdır.
6 aydan büyük bebekler için ebeveynler yumuşak ve sabırlı olarak bebeklerine bez kullanımından vazgeçirmeye istekli olmalıdır.
Bebeğimin tuvalete gitmeye ihtiyacı olduğunu nasıl bileceğim?
Infant Potty Training kitabının yazarı Laurie Boucke'a göre, bebekler doğdukları andan itibaren tuvalet ihtiyaçlarının farkındadır ama eğer aileler sözlü olmayan ipuçlarını dikkate almazlarsa, bebekleri iletişim kurmayı keser ve kademeli olarak bu içgüdülerini kaybederler. Buna
ek olarak, eğer bebeklere altlarını ıslatmaları ve kirletmeleri öğretilirse, bebek bezini tuvalet olarak kullanmayı öğrenirler.
Ancak Boucke, bebeğinizin tuvalete gitmeye hazır olduğunu gösteren çeşitli sesler ve vücut dili ipuçları kullandığını söylüyor :
Huysuzlanmak, homurdanmak ya da "ba" ve "eh eh eh" gibi sesler çıkarmak
Sessizleşmek, ruh halinin değişmesi, meme ya da biberonu ağzına sokup çıkarmak, gözlerin dalması ya da kıvranmak
Tuvalete doğru bakmak ya da işaret etmek
Lazımlığa doğru emeklemek
Nasıl bir programlamaya bağlı kalmalıyım?
İnsanların birçoğunda olduğu gibi, bebeklerde çoğu kez beslenmeden, uyandıktan ve aktif olduktan sonra tuvalete gitme ihtiyacı duyarlar. Şu durumlarda dikkatli olun:
Bebeğiniz uyandıktan ya hemen sonra ya da bir kaç dakika sonra
Bebeğiniz emdikten ya da biberonunu çiçtikten hemen, ya da 5-10-15 dakika sonra
Sabahları sık sık, düzenli periyotlarda
Öğleden sonraları daha az sıklıkta, düzenli periyotlarda
Gece beslenmesinden ya önce ya sırasında ya da sonrasında
Çocuğunuzun alışkanlıklarını anlamaya başladığınuz anda eğitimi en yüksek ihtimali olan zamanlarda uygulayın. İçgüdülerinizi dinleyin, eğer zamanı geldi diye düşünüyorsanız büyük olasılıkla haklısınızdır. Sonuç olarak, uzun süre boyunca her ihtiyacında hazır olmayı beklemeyin ve de denemeyin - bu bebeğiniz ve sizin için çok fazla stres yaratacaktır.
Çocuğumun lazımlıkta rahat etmesini nasıl sağlayabilirim ?
Infant Potty Training kitabının yazarı Laurie Boucke, henüz kendi başına oturmayı öğrenmemiş olan bir bebekle tuvalet eğitimine başlarsanız, bebeğinizi tuvalet ya da lazımlığa tutmanızı öneriyor. Bebeğinizi kollarınızın arasında, sırtı size bakacak şekilde çömelme pozisyonunda güvenli şekilde tuttuğunuzdan emin olun. Tabi nereye hedef alacağınızı da unutmamanız gerek !
Kendi başına oturabilen bebekler için aşağıdakileri aklınızdan çıkarmayın:
Lazımlığın çocuğa uygun olduğundan emin olun. Bebekler, küçük çocuklara kıyasla daha küçük olduklarından daha ufak oturaklı bir lazımlık kullanın.
Bebeğinizi oturmadan önce lazımlığın ılık olduğundan emin olun. Tuvaletini yaptığı süre boyunca üşümemesine dikkat edin.
Eğer bebeğiniz bezle daha güvende hissediyorsa, lazımlığa oturmaya alışana kadar ilk bir kaç gün ya da hafta oturağın üstüne bezini koyun.
Diaper Free Baby Organizasyonu, bebeğiniz doğru pozisyonda olduğunda çşşşş gibi su sesi taklidi yapmanızı ve bebeğiniz çişini yaparken de devam etmenizi öneriyor. En sonunda bebek bu ipucu sesini tuvalete gitmekle ilişkilendirecek ve sesi her duyduğunda, çişini yapmayı hatırlayacaktır.
En önemlisi, eğer bebeğiniz şiddetle protesto edip tuvalete tutmanıza direnirse ya da çiş kaka yapmayı reddederse, daha sonra tekrar deneyin.
Bebeğimi tuvaleti kullanması için nasıl motive edebilirim ?
Bebek tuvalet eğitimi, en çok bebeğiniz iletişim ve hevesle cesaretlendirildiğinde başarıya ulaşabilir. Eğer övgü işe yarıyorsa, bunu da deneyin. Başlamak için bazı harika motivasyonlar:
Sadece tuvalet zamanına ayırdığınız en sevdiği oyuncak ya da kitapla oynamasına izin verin.
Sıkıntıyı önlemek için lazımlığı evin değişik yerlerine koyun.
Lazımlığın rahat olduğundan ve oturağın ılık ve güvenli olduğundan emin olun.
Bebeğinize bir demo yapın: Tuvalet ya da lazımlığa oturun ve tuvalet zamanı hakkında konuşun. Eğer daha büyük bir çocuğunuz varsa daha küçük olan çocuğunuzun abisini gözlemlemesine izin verin.
En önemlisi orjinal ve yaratıcı şeyler düşünün, yaratıcı olun ve eğlenceli, değişik şeyler deneyin.
Bebeğim çıplak mı olmalı ?
Bebek tuvalet eğitiminde bebekler bezli ya da bezsiz öğrenebilirler. Eğer evde ara sıra meydana gelen kazalarla altı açık bebeğinizle rahatsanız, Infant Potty Training kitabının yazarı Laurie Boucke bezsiz zamanın yardımcı olabileceğini söylüyor. Ama eğer bebeğinizin çıplak olması evde stres yaratıyorsa o zaman kumaş bez kullanın. Bu bezler bebeğiniz ne zaman tuvalete gitmesi gerektiğini hissedeceği için öğrenmeyi teşvik eder.
Bebeğinize çıkarması kolay kıyafetler giydirmeniz de yardımcı olabilir. Altı açık pantalonlar
giydirmeyi deneyebilirsiniz, bu pantalonlar bebeğinizin oturmasına, tuvaletini yapıp hemen oyuna geri dönmesine imkan verir.
Bebeğimin kaka yapmak konusunda hala sorunları olduğunda ne yapmalıyım ?
Bebeğinizin vücut dilini anlamaya çalışın, kaka yapacak mı yoksa yapıyor mu? Yaygın belirtiler homurdanma, yüz kızarması ve gaz çıkarmadır.
Ona tuvalet için ya da özel olarak kaka yapmak için el işareti öğretin.
Ağrı ya da bağırsak hareketleri sırasında rahatsızlık yaratabilecek kabızlığı önlemek için bebeğinizin beslenme programını izleyin.
En önemlisi, olacak kazalar konusunda rahat olun. Hiçbir zaman cezalandırmayın ya da utandırmayın.
Bebeğimin gece bezsiz yatmasını nasıl sağlayabilirim ?
Bu biraz zorlayıcı olabilir ve kaza ihtimalini kabullenmeniz ve bu teknik süresinde çocuğunuzu yönlendirmek için ayakta kalmanız gerekir.
Yatma zamanında bir kaç saat önce sıvı alımını azaltın ve yatırmadan önce bebeğinizi tuvalete götürün.
Eğer bebeğiniz uykusunda kımıldanırsa ya da gece uyanırsa bu çiş yapmaya ihtiyacı olduğunun işareti olabilir. Lazımlığa götürün.
Gece tuvalet eğitimi sırasında bebeğinizi rahat ve sakin tutun.
Bebeğim tuvalet eğitimi aldıktan sonra nasıl devam etmeliyiz?
Siz ve bebeğiniz çocukluk dönemine doğru bezsiz yolculuğunuza başlarken unutmamanız gereken anahtar bilgiler şunlar:
Bebeğiniz tuvaleti kullanmayı hatırlamayacak kadar meşgul olduğunda ona sık sık hatırlatın.
Bebeğinizin evdeyken altının açık ve çıplak olmasına izin vermeniz yardımcı olabilir, bunu uygun zamanlarda yaptığınızdan emin olun.
Çok fazla kontrolcü olmayın, kazalar olacaktır.
"Tüm bunlar kademeli olarak doğal hale gelecek " diyor Infant Potty Training kitabının yazarı Laurie Boucke. "Önemli olan ilk başlarda birçok kaza olabileceğini varsayarak rahat olmak - bunlar zaman için yavaş yavaş ortadan kalkacaklar."


KAYNAK: TUVALET EĞİTİMİ EL KİTABI

0 yorum: